Een interview met Michel van Tongeren over zijn functiewijziging.

“Ik wil in mijn nieuwe functie kijken welke leads en opportunities er zijn, en welke kansen. Ik kan de kennis die ik intern heb opgedaan nu naar buiten brengen.” Michel van Tongeren is sinds kort Accountmanager HPA – New Business Development bij MCB Specials, en gaat de baan op met een nieuw verhaal: “We zijn na de naamswijziging een nieuwe weg ingeslagen: we richten ons buiten het  groepsassortiment op Non-Ferro en specials, waaronder HPA (‘High Performance Alloys’). En dat betekent ook nieuwe bedrijven bezoeken, dat lijkt me vooral heel interessant.”

HPA vraagt om advies

“Ik heb in de avonduren een HEAO-opleiding gedaan, Bedrijfskunde MER om precies te zijn. Ik heb bewust voor de advieskant gekozen, op een bepaald moment zag ik dat er veel raakvlakken waren met de functie van Accountmanager. En dat blijkt ook wel in de praktijk. Ik deed intern veel desk research, waarbij ik de markt in kaart moest brengen en kijken welke partijen voor ons interessant zouden zijn. LinkedIn is dan natuurlijk een goede hulp, zeker als je op die manier binnen wilt komen. Of gewoon beurzen bezoeken.”

“Ik verdiep me nu vooral in HPA, ik heb me altijd op RVS gericht en daar ken ik nu alle ins en outs van. Dus dan is dat ook op het gebied van kennis een uitdaging, meer uitzoekwerk. Dat betekent vooral veel praten met collega’s die nog meer weten, en vooral meer doen. Maar ook bezig zijn met aanvragen van klanten, en proberen die goed in te vullen.”

“Bij HPA moet je meer doorvragen: je vraagt om Duplex, maar is dat wel de juiste toepassing? RVS is bij iedereen wel bekend, HPA bij veel mensen niet. We krijgen er ook vaker vragen over. Wij noemen het zelf wel ‘High Performance Alloys’, maar de markt vraagt vaak om merknamen. Meest voorkomend zijn de Nikkel Alloys, de Duplexen en de Titanen. We hebben een tabel waar alles onder elkaar staat.”

“Zo’n tabel is handig voor de klanten als overzicht. Maar als ze nog meer vragen hebben kunnen ze me het beste even bellen.”

Maatschappij