Procesoperator Arie Ammerdorffer vertelt over zijn werk bij MCB.

Hoe ben je ooit bij MCB terechtgekomen? 
“Een kameraad heeft me binnengehaald”, steekt Arie van wal. “Op de eerste dag heb ik bij het knippen (van platen) gestaan en  vanaf de tweede dag ben ik bij  de slitter aan de slag gegaan. Daar ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan.”

Was je altijd al van plan bij MCB te gaan werken?
“Nee, ik heb een brood- en banketopleiding gedaan en na mijn opleiding heb ik een half jaar bij Philips gewerkt. Daar werkte ik op wat nu Strijp-S heet in vijf ploegen mee aan de activiteiten rond glasvezel. Ik werkte bij de trommels waarop glasvezel gerold en gestickerd wordt. Dat was toen dé innovatie van de eeuw. Tegenwoordig ligt natuurlijk overal glasvezel, maar ik vond het leuk om aan die innovatie mee te werken. Uiteindelijk vertelde een vriend van me over het werk bij MCB.”

Wat houdt je werk als Procesoperator precies in?
“Je moet het zo zien: slitten betekent bandstaal snijden in een strook, het is maar net welke dikte en breedte de klant wil. Wij maken bijvoorbeeld stroken die een van onze klanten tot de kappen van verwarmingsketels maakt.”

Sinds hij hier begon is er wel het een en ander veranderd volgens Arie: “Ik ben dus altijd bij de slitters gebleven, maar nu zijn we wel twee machines verder. Eerst werkten we op slitter 1, dat was in mijn  begintijd. Toen hebben ze een nieuwe besteld, slitter 2, en sinds een jaar of acht staat slitter 3 er.  Die is geschikt voor nog dikker materiaal.”

Werk je individueel of samen met collega’s?
“We werken in teamverband. Bij de slitter ben je niet alleen procesoperator, maar ook inpakker, scharenbouwer, assistent-machinebediener, bediener van de machine zelf en logistiek medewerker, want je voert je eigen coils aan en stuurt de afvoer naar het magazijn. Dat is kei leuk, want het is heel afwisselend. Je staat niet elke dag op dezelfde plek.”

Heb je daarnaast nog verantwoordelijkheden?
“Ja, ik heb door de jaren heen heel veel gedaan, maar het leukste was de cursus tijdstudie.”

Wat is dat dan?
“Dat is het klokken van machines en collega’s die de machines besturen om zo de gemiddelde tijd te berekenen van alle processen. Zo ben ik erachter gekomen dat het productie proces in sommige gevallen duurder was dan de opbrengst. Dat hebben we inmiddels gecorrigeerd. Andere processen bleken te kunnen worden verkort en dat zorgde ervoor dat sommige prijzen omlaag konden. Zo denk je dus mee met de klant.”

Dus je hebt ook te maken met andere delen van het bedrijf?
“Ja, dat is heel gaaf, want je draagt echt bij aan een betere bedrijfsvoering. Zo heb ik collega’s van verkoop ook wel eens uitgenodigd om te komen kijken naar het proces. Ik vind het belangrijk dat zij ook weten wat ze verkopen aan de klant en waarom dingen tijd en geld kosten. Die samenwerking is belangrijk. Door de jaren heen heb ik steeds meer vragen gekregen en dat komt omdat je op een gegeven moment zoveel ervaring hebt!”

Wat maakt dat je al die tijd bent gebleven? 
“Ik ben altijd gebleven, omdat ik het altijd naar mijn zin heb gehad. Het werk blijft leuk, ik heb zo’n beetje iedereen ingewerkt en zelf leer ik ook nog steeds. Ik kan een heel boek schrijven! Ik ben heel erg voor efficiency en verbetering en MCB doet daar veel aan. Naast de verschillende processen rondom de slitter, hebben we ook de mogelijkheid om onszelf te verbeteren door online cursussen van onze E-campus. Ik wil de cursus over veiligheid ook nog doen, dat lijkt me  leuk.”

Zou je MCB de ‘perfecte werkgever’ voor jou kunnen noemen?
“Ja, zeker. MCB is door de jaren heen altijd een stabiele factor geweest in mijn leven. Ik heb  veel meegemaakt en bijvoorbeeld een slechte tijd gehad na mijn scheiding, maar MCB was er altijd voor mij. Ik heb altijd een goede band gehad met leidinggevenden en je krijgt hier zoveel vrijheid. Als je hier een snipperdag wil hebben, kun je die bij wijze van de dag ervoor gewoon opnemen, mits het geen problemen in het team veroorzaakt natuurlijk.”

Ook carrière maken als procesoperator bij MCB? Bekijk de vacature hier.

Heb je nog vragen? Neem hier direct contact met ons op.