Een interview over de nieuwe huisstijl van de MCB Groep.

“Precies twee jaar geleden ben ik bij MCB begonnen als stagiaire, ik zou de verandering van de huisstijl begeleiden maar dat bleek al snel te groot en te complex. Ik voel me nu dus extra trots als ik overal de nieuwe huisstijl zie,aaeaaqaaaaaaaarraaaajgvlnzuynwuwltaxytctngrmnc04otdmltvioge2mgrhywuzoq want het is uiteindelijk toch gelukt om het van de grond te krijgen.” Annette Schoone is Communicatieadviseur bij MCB, en toen ze na haar stage een contract kreeg aangeboden werd de nieuwe huisstijl van MCB één van haar projecten: “Nadat ik in dienst ben gekomen bij MCB, kreeg ik de kans om mijn aanbevelingen ook uit te voeren, dat is wel uniek dat je dat als student mag. Vaak belanden stagerapporten onderin een la, maar dat heb ik natuurlijk niet laten gebeuren, haha.”

Alles MCB?

“Twee jaar geleden zijn we gaan kijken naar een nieuwe huisstijl voor MCB, er was in het hele bedrijf behoefte aan verfrissing. Gedurende de eerste sessies ontdekten we dat de strategie en positionering nog niet helemaal waren uitgekristalliseerd, daarbij kwam nog de herpositionering van Staalmarkt en Hamel. Waardoor die bedrijven ook een nieuw jasje kregen: Hamel verandert in MCB Specials en Staalmarkt in MCB Direct. Daarnaast zijn de landnamen uit de logo’s verdwenen: MCB Nederland, MCB Deutschland en MCB Belgique heten vanaf nu gewoon MCB. Alleen Testas blijft haar naam houden, omdat het bedrijf een totaal andere identiteit heeft en in bijna alle opzichten zelfstandig opereert.”

“Het doel van het project was om de kracht van het merk MCB te verbreden, gericht naar de toekomst. We wilden niet stilstaan. Onze slogan hadden we al gekozen: ‘Creating Progress’, en dat betekent dus dat je zelf ook moet blijven ontwikkelen. Toen werd het tijd om de andere concepten in een vaatje te gieten en de namen en slogans te bepalen, de kleuren en uitstraling. Zo komen overal blokjes terug, ze komen voort uit de combinatie van ons ringen-logo met de coils: als je die combinatie diapositief maakt blijven er blokjes over. Uiteindelijk is de nieuwe huisstijl helemaal uitontwikkeld en zijn we de operationele zaken gaan regelen: briefpapier, facturen, nieuwe vrachtwagen-huiven noem maar op. Overal waar MCB op staat. We laten het ringenlogo bestaan, dat gaat als een soort familiewapen voor de hele groep gelden.”

Herkenbare vrachtauto’s

“We hebben ook een nieuwe corporate website gemaakt. Omdat we bezig waren met nieuwe websites per bedrijf hebben we besloten ook meteen een groepssite te maken, waarop wordt uitgelegd wie we zijn als groep en waarom we veranderen. De huiven van de vrachtwagens worden gefaseerd vervangen, het is vrij kostbaar om dat in één keer te doen. Er gaan dus langzaamaan steeds meer vrachtwagens met het nieuwe logo rondrijden, MCB is nog herkenbaarder dan eerst zelfs. Voor de vrachtwagens van MCB Direct (voorheen Staalmarkt) vervangen we de huiven wel in één keer, omdat de hele bedrijfsnaam daar verandert.”

“We blijven het bedrijf dat we zijn, maar met een nieuwe uitstraling die past bij de tijd en de nieuwe werkelijkheid. We zijn helemaal klaar voor de toekomst, en dat geldt voor alle bedrijven in de groep.”

Maatschappij

7110_mcb_facebook-profielfoto_def