Marco Swaan heeft een lange carrière in de sportbranche achter de rug. Na een aantal tegenslagen besloot hij te stoppen met zijn eigen sportschool en het over een andere boeg te gooien. Zonder ervaring maar met veel enthousiasme is hij nu aan de slag als Junior accountmanager bij MCB. Een nieuwe carrière waarvoor hij op de Sales Academy helemaal klaar gestoomd wordt.

Hoe ben je bij MCB terechtgekomen?
Marco: “Na de middelbare school ben ik het CIOS gaan doen met als hoofdvak fitness en daarna heb ik bij verschillende sportscholen gewerkt. Uiteindelijk kon ik 15 jaar geleden eigenaar worden van en sportschool in Luyksgestel. Ik heb daar altijd met veel passie en plezier gewerkt, totdat er in 2016 een heftige hagelbui over Luyksgestel heen trok waarbij ook de sportschool helaas niet gespaard bleef. Dit was de eerste crisis waar wij als bedrijf mee te maken kregen. Na een zware periode hadden we eind 2019 eindelijk alles weer op de rit, maar toen kwam de volgende crisis alweer op ons af: corona. Dat is uiteindelijk de reden geweest dat we eind december 2021 gedwongen waren om de sportschool te sluiten.”

“Begin januari 2022 ben ik volop gaan solliciteren in de sportbranche en het onderwijs. Op de terugweg van een sollicitatiegesprek werd ik gebeld door Marco van Rooij, Manager General Sales, met de vraag of ik geïnteresseerd was in een baan als accountmanager bij MCB”, vervolgt Marco. “Ik dacht ‘praten kan nooit kwaad’, dus ben ik in gesprek gegaan met Marco en Ton Kennis, Teammanager van de Sales Academy. Tijdens het gesprek werd ik vooral gegrepen door hun enthousiasme. Eigenlijk had ik na het gesprek nog geen idee wat de functie precies inhield, maar omdat ik door hen zo enthousiast was geworden, dacht ik ‘ ik ga het gewoon doen’. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad!”

Je hebt dus geen ervaring als accountmanager. Wat heeft je overgehaald om er toch voor te gaan?
“Ik kon in principe ook meteen aan de slag als clubmanager bij een grote sportschool in de omgeving. Dat zou een logische stap zijn, maar het voelde voor mij absoluut niet meer goed. Twee jaar opboksen tegen coronamaatregelen had mij het plezier om te werken in de fitnessbranche volledig ontnomen. Dat hoofdstuk is afgesloten. Hier ben ik met een nieuw hoofdstuk begonnen. In de fitnesswereld was het voor mij overleven, bij MCB leef ik juist weer op.”

Wat neem je in deze baan mee uit je carrière in de sportbranche?
Marco: “In de sportbranche had ik te maken met consumenten, bij MCB met bedrijven, maar eigenlijk is de benadering hetzelfde. In beide gevallen lever je een service en probeer je de relatie met je klant zo goed mogelijk te onderhouden. Dat aspect van het salesvak ben ik dus al gewend, alleen zit het nu in een ander jasje. Vroeger verkocht ik het concept gezondheid, nu verkoop ik metaal. Wat voor mij nieuw was, was het schakelen naar producten en systemen. Dat was wel even wennen.”

Hoe is je eerste ervaring met de Sales Academy?
“Je wordt hier niet aan je lot overgelaten: je hebt een paar sterke, ervaren collega’s binnen handbereik die je overal mee kunnen helpen en je goed begeleiden. Daarnaast krijg je de rust en de tijd om alles te leren en jezelf te ontwikkelen. Voor mij is het nu heel fijn om zonder stress en druk te hoeven werken, dat heb ik al genoeg gedaan. De drive om goed te worden in wat ik doe, zit er nog wel in, maar dan wel zonder die stress van een eigen onderneming. Het valt me ook totaal niet tegen om allemaal nieuwe dingen te leren, omdat alles eromheen heel positief en professioneel is ingestoken. Dat geeft vertrouwen. Ton draagt daar als teammanager ook enorm aan bij: hij straalt rust uit en neemt echt de tijd, binnen zijn eigen drukke agenda, om je te helpen.” Marco vult aan: “Sowieso zie ik het enthousiasme van Marco en Ton in het eerste gesprek op iedere afdeling bij MCB terug: iedereen op zijn eigen vakgebied en op zijn eigen locatie. Dat vind ik mooi om te zien en ervaar ik als bijzonder prettig.”

Marco vervolgt: “De bedrijfscultuur is ook fijn om in terecht te komen: het voelt als een warm bad. Er wordt goed voor je gezorgd, alle faciliteiten zijn geregeld en collega’s staan altijd voor je klaar. Ze vinden het belangrijk dat je je thuis voelt en dat je gelukkig bent op je werkplek. En zit je niet meer op je plek of heb je meer ambitie? Dan zijn er ook weer mogelijkheden. Eigenlijk vul je hier je rugzak met kennis die je daarna overal binnen de organisatie in kan zetten. Ik heb het erg naar mijn zin gehad tijdens mijn eerste jaar op de Sales Academy. Er is nog zoveel te leren, maar ik ben wel benieuwd naar waar ik op korte termijn of zelfs over een jaar of drie zal staan qua ontwikkeling.”

Zou je anderen zonder ervaring als accountmanager aanraden om de sprong te wagen bij MCB?
“Ik zou iedere twijfelaar vanuit een andere branche aanraden om het gewoon te doen. Waarom? Je komt in een fijne bedrijfscultuur terecht, je krijgt de tijd en de juiste begeleiding om alles te leren en je hebt veel mogelijkheden om je carrière nieuw leven in te blazen. Wat wil je nog meer? Dus ik zou zeggen: check zeker de vacatures en grijp die kans gewoon!”